Hvor mye sukker bør barna spise?

Barn begynner å spise godteri når de er 2,5-3 år. Jo lenger de venter med sukker, jo bedre. For mye sukker kan føre til hjerte og karsykdommer, diabetes, fedme og dårlige tenner. Bør barna få sukker i det hele tatt?

Selv var jeg to år da jeg fikk smake på godteri for første gang. Foreldrene mine nektet meg godis, men besteforeldrene mine gav meg godteri bak foreldrene mine sin rygg. Jeg ble avhengig av godteri og kunne bli veldig sint dersom jeg ikke fikk nok godteri. Nylig spurte jeg folk i en facegruppe om hvor mye godteri som er greit å gi til barna sine. Noen svarte at de gir dem tre-fire godteribiter + litt potetgull, mens andre svarte at de gir dem en kjeks og en brus. Det er viktig å starte med å gi små mengder, holde seg til å gi godis en gang i uken og spare godis til spesielle anledninger. Selv vil jeg vente lengst mulig med å gi godis til min sønn. Jeg skal ikke nekte han sukkerholdige produkter, men jeg kommer til å begrense det. Jeg vil heller gi han sunn kjeks, bær, frukt og majsstenger på lørdager. Å få skeie ut i bursdager osv skal han få lov til, men til helgekosen blir det sunnere alternativer. Hvor mye godteri barnet skal ha får være opptil hver enkelt mor/far. Man må lage sin egen balanse. Da jeg var 11 år så kuttet jeg ut sukker i to år. Jeg fikk betaling for å ikke spise sukker. 2000 per år fikk jeg for å ikke spise sukker. Pengene gikk til trampoline det første året og det andre året svidde jeg de av på shopping med noen venninner. Jeg følte meg bedre av å kutte ut sukker. Jeg hadde mer overskudd, fikk finere former og var bedre konsentrert på skolen. Det hender jeg fortsatt kutter ut sukker, gjerne en til to uker omgangen. Jeg leste nylig en artikkel om en amerikansk forsker som mente at for mye sukkerspising i tidlig alder kan gi deg adhd, bipolar lidelse og andre diangoser senere i livet. Vi får kanskje ett lite lykkekick av å spise godis, men ellers gjør det ikke noe annet enn å gjøre oss tykke, mindre konsentrerte og gi oss helseplager. Kanskje hadde det vært best om alt sukker i hele verden kunne ha bli kutta ut? Det er jo så mange sunne erstatninger.

Det er viktig å sette sukkertemaet i fokus, for altfor mange barn får i seg for mye av det i hverdagen.

Mine sukkertips:

-Gi alltid barn mat før hvert eneste godteriinntak. Det er viktig å ha noe i bånn.

-Puss tennene til barnet etter det har spist godteri, juice og brus.

-Gi gjerne barna dessert, men erstatt usunne ting med sunne ting.

-Tilby de belønning for å ikke spise godteri.

Ha en fin dag, dere. ❤

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s